Església de Santa Maria de l'Antiguitat

Situada als afores de la vila, prop del cementiri. És una església d'una sola nau amb un transsepte molt marcat i sense absis. Coberta a doble vessant, la façana orientada a migdia està coronada per un petit campanar d'espadanya modern. La porta té la data 1848 sota l'anagrama de Maria. 

En aquest indret hi havia hagut antigament una església romànica anterior a l’actual de la qual no conserva res i que havia exercit funcions d'ajuda parroquial de la població. Era molt més petita i tenia l’entrada al cantó de ponent. L'edifici ja era molt vell i estava desmillorat quan pels anys 1838-39 el “Conde de España” la destinà a dipòsit d’armes, sobretot d’artilleria. Acabada la primera guerra Carlina a Catalunya, van decidir reconstruir-la i ampliar-la. El cos de l’edifici en forma de creu és obra de Gregori Canudes, i les dues capelles laterals del seu fill Josep, de l’any 1883.
Dins de l’església hi ha dos sarcòfags procedents de Sant Pau de Casserres, els quals daten del S. XIV. Un dels sarcòfags, situat en una falsa fornícula al mur lateral dret, té esculpida al damunt de la tapa la figura d'un guerrer o cavallar, força erosionada pel temps. El cavaller, que agafa l'espasa amb les mans, va vestit amb una túnica de mig genoll amb un punyal al costat dret. L'altre sarcòfag, la mur lateral esquerre, correspon a un eclesiàstic que, com l'altra figura, jeu i té el cap damunt d'un coixí. El cos presenta els motius heràldics dels Pinós i els dels Cardona i el fris superior, en lloc de l'ornamentació, presenta la inscripció HIC IACET G. DE NIUBÒ (aquí reposa G. de Niubò). Va vestit amb una llarga sotana que li cobreix fins al peus i amb un mantell molt ample botonat al pit i col·locat sobre les espatlles, mostra el cap i el cos molt estilitzats, amb les mans encreuades damunt el ventre, sostenint un escut triangular curvilini i pla sota el qual surt l'estola.

La família Canal de “La Fàbrega” és l’encarregada de guardar la clau .

Cada diumenge està oberta la porta perquè pugui visitar-la tothom qui ho desitgi.

Plaça de la Creu, 4 - 08693 Casserres - Barcelona (Catalunya)
Nom de contacte: Mn. Lluís Tollar i Puig
Telèfon: 667 07 98 29
Adreça electrònica: parroquiacasserres@hotmail.com
Lloc web: bisbatsolsona.cat/capellans-bisbat/#362
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 26.05.2020 | 13:26