Alzina dels Colls

Catalogada com a Arbre Monumental, l’alzina dels Colls (quercus ilex subsp. ballota) es troba a poc més d’un quilòmetre del nucli de la vila, en direcció a Viver. Plantada al bell mig d’una plana de conreu, completament aïllada de vegetació arbòria i exposada a ple sol, forma una imatge idíl·lica d’arbre-aixopluc voltat de camps.

La capçada és espessa i la seva escorça fosca i clivellada. Mesura 16,5 metres d'alçada, 28,6 metres d’amplada mitjana de capçada, 3,8 metres de volta de canó i 7,59 metres de perímetre de la base del tronc, el que el converteix en un dels arbres amb més amplada de Catalunya.

Es tracta d'un arbre perennifoli amb fulles coriàcies molt variables i presenta el típic port arbori d'alzina isolada. Exhibeix una capçada amb la màxima superfície que la seva biologia li permet. L’alzina floreix durant els mesos d’abril i maig i les glans maduren al començament de la tardor. L'incendi forestal que afectà aquesta zona del baix Berguedà, el juliol de 1994, va socarrimar part de la capçada, però posteriorment rebrotà amb normalitat.

Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 21.08.2020 | 13:58