Protocol Festa Major 2021

Dijous, 26 d’agost de 2021

S'acosta la Festa Major 2021 i l'Ajuntament de Casserres ha dissenyat un protocol a seguir per les diferents activitats, donant resposta a temes com la covid-19 però també l'accessibilitat per a totes les persones.

Introducció

L’any passat la Comissió de Festes, l’Ajuntament de Casserres i diverses entitats del poble van organitzar una Festa Major de Casserres 2020 molt limitada respectant totes les mesures restrictives i de control per evitar la propagació de la pandèmia de la COVID-19. Aquest any 2021 les mesures són menys restrictives i, per tant, la Festa Major de Casserres 2021 ha pogut incloure molts més actes que la de l’any passat. No obstant això, s’ha cregut oportú elaborar un protocol com a instrument per recollir les diverses mesures que s’han pres per tal de complir amb les restriccions imposades arrel de la COVID-19 i evitar la propagació de la pandèmia.

 

Regles generals

La contraportada del programa d’actes de Festa Major recull les tres principals mesures de protecció que ha de complir una persona assistent als diferents actes de la festa major: guardar les distàncies de seguretat, utilitzar mascaretes i rentar-se les mans freqüentment. L’organització de cada acte assegurarà les condicions perquè aquestes mesures puguin ser respectades (garantint el compliment de l’aforament i comptant amb mascaretes i gel hidroalcohòlic a disposició de les persones que ho necessitin). Aquestes tres normes bàsiques s’apliquen a tots els actes de festa major, independentment de l’entitat organitzadora.

 

Espais i mesures específiques

Els actes de la Festa Major se celebraran principalment en 5 espais. Seguidament s’exposen els condicionants d’aquests espais i les mesures que s’han pres per complir amb la normativa de seguretat.

1. Plaça Santa Maria. És la plaça principal del poble i on s’ha celebrat sempre la majoria d’actes oficials de la festa major. A diferència de l’any passat, l’escenari estarà encarat al Passeig Bisbe Comellas, que romandrà tancat al trànsit rodat durant els vespres de divendres, dissabte i diumenge. L’espai reservat per les persones assistents a l’acte serà el de la pista de ball de la plaça, el seu voltant i part del Passeig Bisbe Comellas, tal i com s’indica a la imatge. Aquest recinte estarà tancat amb tanques típiques d’obra i cinta delimitadora. L’interior del recinte estarà dividit en dos espais que tindran entrades separades per facilitar l’entrada de les persones evitant aglomeracions. Cada entrada estarà guardada per una persona que comprovarà que tothom porti mascareta i oferirà gel hidroalcohòlic per la neteja de mans. De cada entrada marxarà un camí marcat al terra amb cintes separades a 1,5 metres per marcar la cua i la distància de seguretat entre una persona i la següent. Una altra persona de l’organització controlarà aquestes mesures dins el recinte.

2. Plaça U d’octubre. També coneguda com la Plaça de l’Ajuntament, és on tradicionalment s’han fet els actes de la Festa Major Alternativa, organitzada juntament amb l’Assemblea de Joves de Casserres. En aquest cas, no hi ha variacions en la distribució: l’escenari es col·locarà al mateix lloc que cada any. Igual que l’any passat, la principal diferència rau en que es tancaran tots els accessos i la mateixa plaça actuarà com a recinte. L’accés al recinte s’efectuarà per una única entrada situada a l’accés a la Plaça Santa Maria. Allà hi hauran dues persones que controlant l’ús de la mascareta i faran rentar les mans a totes les persones assistents. Una vegada dins el recinte, aquestes persones seran conduïdes, per grups, fins a la taula on s’asseuran durant tot el concert. Hi haurà una persona de l’organització a controlar aquestes mesures i, a l’acabar un concert, es desallotjarà el recinte i, per tant, es buidarà entre concert i concert.

3. Piscines municipals. La terrassa de les piscines municipals està gestionada per una empresa externa, que té la concessió aquest estiu i que organitza l’Entrecotada, un sopar amb menú tancat i amenitzat amb música de fons. Aquest any, la inscripció ha estat imprescindible i a hores d’ara ja s’han tancat, amb unes 75 persones, molt inferior a les entrecotades anteriors al 2020. Se seguiran complint les mesures de seguretat referents a l’hostaleria, prohibint l’entrada a noves persones a partir de les 00:30 de la nit i tancant definitivament el local a la 1 de la matinada.

4. Pavelló esportiu. El pavelló esportiu solia actuar com a segona opció en cas de pluja. Per evitar massificacions dins un recinte tancat, aquest any s’anul·laran els actes en cas de pluja, com es va fer l’any passat. L’única excepció és el torneig de botifarra, que aplega desenes de persones i que anteriorment es feia al Local Cultural. L’any passat ja es va moure al pavelló per poder disposar de molt més espai per separar adequadament les taules i aquest any se seguirà el mateix protocol. El pavelló disposa de 5 accessos, dels quals se n’obriran 4 per facilitar l’aireig. A l’entrada, l’organització prendrà la temperatura a totes les persones que hi assisteixin i controlarà l’ús de la mascareta i la desinfecció de les mans a totes les persones participants.

5. Ateneu Feminista La Pastora. Tot i que l’ateneu és, físicament, un edifici, disposa d’un camp adjacent. En aquest camp s’hi ha programat un recital poètic el divendres a la tarda. Es portarà un registre de persones que assisteixen a l’acte, que s’hauran de rentar les mans a l’entrar. Les cadires estaran separades per 2,5 metres una de l’altra i s’agruparan amb un grups de, com a màxim, 10 persones.

 

Aforaments

S’ha fet un càlcul de l’aforament pels diferents espais aplicant la norma general de 2,5 metres quadrats per persona. Aquesta regla no s’aplica als actes on la gent s’asseu en taules, on s’aplica la normativa de l’hostaleria (taules de màxim 10 persones i separades entre elles per 1,5 metres), com els actes a les Piscines i a la Plaça U d’Octubre.

 

Accessibilitat

La Plaça Santa Maria i el Passeig Bisbe Comellas estan tancats al trànsit durant les tardes i vespres de la festa major. Així doncs, els aparcaments per arribar a la Festa Major són als carrers adjacents. Aquest protocol també vol servir de recordatori de que al C/ Escoles hi ha tres aparcaments reservats a persones amb diversitat funcional i cal respectar-los. Per altra banda, l’edifici de l’Ajuntament disposa de serveis accessibles a persones amb diversitat funcional i aquestes hi poden accedir demanant la clau a la barra de l’Assemblea de Joves, just davant del Consistori.

Darrera actualització: 26.08.2021 | 11:14