Exposició VENCEDORS i VENÇUTS

Dissabte, 3 d’abril de 2021

És una exposició itinerant promoguda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració d'Òmnium Cultural. A Casserres, es podrà visitar gratuïtament al Local Cultural aquest cap de setmana (3 i 4 d'abril) i el següent (10 i 11 d'abril) al matí (11:00 - 13:00) i a la tarda (17:00 - 19:00). El Local Cultural estarà ventilat i hi haurà gel hidroalcohòlic a l'entrada: la mascareta i la distància són obligatòries, òbviament.

 

Us deixem en una breu ressenya de la revista Sàpiens de quan es va inaugurar aquesta exposició i que serveix per il·lustrar-nos sobre el context històric que s'hi exposa:

L'exposició 'Vencedors i vençuts' dóna testimoni de l'exili republicà, durant i després de la guerra civil. Va ser un èxode de grans dimensions que va afectar milers de persones. L’alternativa comportava quedar-se en una Catalunya ocupada, privada de llibertats, on l’aparell del règim franquista desencadenaria una repressió sagnant. No només se suprimiria l’autonomia catalana, sinó que es perseguiria tot allò que pogués estar vinculat amb la nostra llengua i cultura.

No tots els que van fugir, però, van córrer la mateixa sort. Els que van arribar a França, en la majoria dels casos van ser internats en camps de concentració, on van passar fred i gana. Amb l’esclat de la Segona Guerra Mundial i l’avanç del nazisme, la situació no milloraria, ja que la persecució es va perpetuar.

A través de plafons explicatius dividits en 5 àmbits temàtics, el visitant farà un recorregut per totes les etapes de l’exili. A més de les explicacions, la mostra s’estructura amb prop d’un centenar de fotografies provinents de diversos arxius municipals, gràcies a les quals el visitant es remuntarà al 1939, tot just quan acaba la guerra i milers de persones passen la frontera. Entre les imatges més impactants que recorden l’èxode dels republicans, es podran veure des d’escenes de repressió fins al confinament a Argelers.

Darrera actualització: 10.04.2021 | 09:59