AJUDES PER LA INSTAL·LACIÓ DE PLAQUES FOTOVOLTAIQUES

Divendres, 24 de setembre de 2021

Dubtes més freqüents sobre les ajudes per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques:

1️⃣ Hi haurà ajudes directes per posar una instal·lació fotovoltaica?

Sí, però encara no hi ha la convocatòria oberta. L'estat espanyol, amb els diners provinents del fons Next Generation de la Unió Europea, ha aprovat diferents ajudes que s'han d'implementar i gestionar des de les comunitats autònomes. Així doncs, actualment s'han aprovat les bases reguladores, però encara no hi ha la convocatòria oficial a Catalunya.

Qui ha de treure aquesta convocatòria i gestionar les ajudes és l'ICAEN (Institut Català de l'Energia). Tanmateix, les bases ja són públiques i diverses empreses del sector ja inclouen aquesta subvenció en la seva proposta. En l'apartat DOCUMENTACIÓ trobareu el Reial Decret 477/2021, de 29 de juny, on es pot consultar el text íntegre de les bases.

Resumint: hi ha 6 programes que inclouen els sectors de serveis, industrials, agropecuari, residencial... i les modalitats d'autoconsum, emmagatzematge i fins i tot instal·lacions de climatització i aigua calenta sanitària. El programa que segurament interessa més al públic general és el Programa 4. Autoconsum i emmagatzematge en el sector residencial, el sector públic i el tercer sector.

A l'Annex III es poden veure les quantitats de les subvencions. Per al programa 4 i instal·lacions domèstiques de menys de 10 kWp, se subvencionen 600 €/kWp. Si s'instal·len a un municipi de menys de 5.000 habitants (com és el cas de Casserres), aquesta ajuda puja a 655 €/kWp, el que suposa *entre un 40% i un 50% del cost total de la instal·lació, aproximadament.

2️⃣ Hi ha bonificacions de l'IBI per posar una instal·lació fotovoltaica?

Aquesta és una decisió que pren cada ajuntament. A Casserres no tenim aquesta bonificació a la nostra ordenança municipal, però sí que preveiem incloure-li aquesta tardor, quan s'aproven les ordenances de cara a l'any vinent. Aquesta bonificació estalvia un percentatge de l'IBI durant alguns anys i serveix per incentivar localment la instal·lació d'energies renovables al municipi. Tot i que encara no és segur, és probable que només es puguin acollir a aquesta bonificació les instal·lacions executades l'any 2022.

3️⃣ S'ha de demanar una llicència d'obres? Està bonificada?

Sí, és obligatori demanar-la, i sí, està bonificada amb un 95%. Aquesta bonificació s'aplica a sol·licitud de la persona que demana la llicència d'obres, per la qual cosa cal especificar que es vol aprofitar de la bonificació.

Darrera actualització: 24.09.2021 | 15:42